Everdeen

6 Kes

Ah vapaapäivää! Vaikka kuinka pidän työstäni, on kaksi kertaa viikossa toistuva ihan oma päivä aina yhtä ihana 🙂 Aloitetaan siitä, että saa nukkua niin kauan kuin haluaa… No, en yleensä nuku kauempaa kuin työpäivänäkään, mutta pelkkä tieto että niin voisi tehdä on uskomattoman rentouttava, ja on helpompi herätä virkeänä. Loikoilla sängyssä se muutama ylimääräinen minuutti, ja ylipäätään olla se jonka ei tarvitse ensimmäisenä nousta. Samat aamurutiinit toistuvat päivittäin, mutta vapaapäivänä ne ovat kiireettömämpiä. Maltan pestä hampaita huolella, ehkä tarkastella tarvitsisiko iho suolanaamiota, juoda aamun sitruuna/msm-veden parvekkeella ja joogata hetken herätelläkseni kroppaa unesta.

Sitten aamun smooti. Heitän aina aika sattumanvaraisesti kaapista aineksia, mutta tällä hetkellä vakiovieraita ovat marjojen kaveriksi selleri ja salaatti. Jos minulla on kookosvettä, kaadan sitä sekaan, samoin chia-hyytelöä ja kausittain vaihtelevasti macaa, ashwagandhaa, tocoa ja lucumaa. Tänään kaadoin blenderiin viimeiset mehiläisen siitepölyt, joten ostosreissu on edessä. Olen huomannut siitepölyn torjuvan lievän allergiani näin alkukesästä.

Olen elvyttänyt vanhan harrastuksen. Ratsastin tänään Everdeen-nimisellä ruunalla, ja vaikka kyseessä oli toinen tunti pitkästä, aikaa pääsin liitelemään muutamien esteidenkin yli :). Miten monesti olenkaan kaivannut niin ratsastusta kuin kopottimia.

Kotimatkalla keräsin matkalta paljon villiä minttua, nokkosta ja hieman juuri avautuneita seljankukkia. Mintut laittelin kuivumaan uunin päälle tee mielessä, nokkoset odottamaan aamun smootia ja seljankukasta keittelin sitruunan ja agavesiirupin/ruoko-/kookossokerin kanssa ison kattilallisen teemäistä juomaa. Tarkoitukseni oli tehdä kukista siirappia, joista sitten voi tehdä mehua, mutta weinsteinin (”säilöntäaine”) puutteessa  päätinkin tehdä, jälleen kerran, oman versioni. Litkin tuotosta parhaillaan kuumana, ja pullotan loput pian jäähtymään jääteeksi. Toiseen kattilalliseen lisäsin myös kanelitangon hautumisen ajaksi.

 

Seljankukkatee

n. 3 l vettä

n. 5 seljan kukintoa

puolikas luomusitruuna viipaleina

maun mukaan makeutusta, itse käytin kookossokeria, raakaruokosokeria, agavesiirappia ja steviaa (olen huomannut että paras makeus syntyy yhdistelemällä eri makeuttajia, mutta ei toki jokaista tarvitse laittaa)

Lisää seljat kiehuvaan veteen, siirrä kattila pois liedeltä. Lisää mausteet ja jätä kansi kiinni hautumaan vähintään tunniksi.

 

Tarjoa kuumana tai jääkylmänä!

 

Valmista jääteetä

Täälläpäin hollundersaft on hyvin tavallista, samoin Ruotsissa. Itse en ole koskaan törmännyt kyseiseen juomaan Suomessa, mutta netti paljastaa kuitenkin monen sitä tekevän itse. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, maku on aivan omansa, hieman kirpeän makea. Seljasta voi tehdä myös herkullista hilloa!

Vapaapäiväni jatkui lounaalla ystävien kanssa paikallisessa kasvisravintolassa parsarisoton voimin, ja myöhemmin kyhäilin taas salaattia keittiön ja takapihan antimista. Kaupasta löytyi onneksi myös krassia ja retiisiä luomuna. Uunikasvikset pyörittelin oliiviöljyssä ja maustoin tuoreella rosmariinilla omalta parvekkeelta, sekä suolalla ja pippurilla. Nam! Sain myös pinaattisatoa omalta kasvimaalta, pian ovat vuorossa salaatit ja rucola…

Kasviskaverukset

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: